Blog

Wigilijne grzeszki na talerzu – ŁAP PRZEPIS

potrawy wigilijne

Święta rządzą się swoimi prawami. Wigilijne potrawy stanowią pokusę dla każdego z nas. W okresie Bożego Narodzenia bardzo często pojawia się więc dylemat co jeść i jak jeść, by zbytnio nie zgrzeszyć.

Po pierwsze sposób przyrządzenia potrawy
Jeżeli zależy Ci, aby pozwolić sobie na więcej podczas Świąt Bożego Narodzenia, a tym samym jeść zdrowo i nie obciążać organizmu, zwróć uwagę na metody przygotowywania posiłków. Klasyczne, smażone potrawy zastąp pieczonymi lub gotowanymi na parze. Dodatkowo zrezygnuj ze zbędnych zasmażek oraz poszukaj alternatywy dla niezdrowych sosów.

Po drugie stop panierce!
Podczas kolacji wigilijnej bez żadnego trudu zjadamy powyżej 3000 kcal. Dla przeciętnej dorosłej osoby to całkiem sporo. Dzieje się to głównie za sprawą wielu tłustych dań, jednak ważną rolę odgrywa tu również popularna ,,panierka”. Krokiety, smażona ryba, ryba po grecku – możemy ją spotkać na każdym kroku. Chcesz przejść przez święta na zdrowo? Powiedz stop panierce!

Po trzecie umiar
W tym wypadku nie powiemy nic nowego, ale mielibyśmy wyrzuty sumienia, nie uwzględniając tej kwestii w artykule. Umiar we wszystkim jest kluczem do sukcesu, w końcu wszystko jest dla ludzi. Nie musimy jeść od razu 10 kawałków ciasta i pół miski śledzi. Drobne posiłki pozwolą nam zarówno poczuć prawdziwy smak Świąt, jak i zadbać w tym czasie o zdrowie.

A teraz chcielibyśmy pokazać Ci, jak w łatwy sposób możesz zamienić klasyczne ciasto wigilijne na jego zdrową wersję!

Makowiec na zdrowo

250 gram mielonego maku
1,5 szklanki mleka roślinnego
6 jajek
140 gram masła klarowanego
140 gram ksylitolu
400 gram jabłek
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki mąki gryczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
cynamon
wanilia
rodzynki
syrop z agawy

Sposób przygotowania:
Zacznij od sparzenia maku. Następnie do garnka wsyp mak i wlej mleko. Gotuj przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Pozostaw do ostygnięcia i zmiksuj. Białka jaj ubij na sztywną pianę, dodaj szczyptę soli. Masło wymieszaj z ksylitolem, żółtkami i wanilią. Jabłka zetrzyj na tarce. Następnie wszystkie składniki przełóż do dużej miski i wymieszaj. Tak przygotowane ciasto przełóż do tortownicy i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Jeżeli zależy Ci na dodatkowej słodyczy, możesz rozpuścić gorzką czekoladę i polać nią ciasto. I voila! Makowiec na zdrowo gotowy!

Smacznego!

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzymy wszystkim cudownych chwil spędzonych w gronie najbliższych. Niech Nowy Rok przyniesie siłę do realizacji nowych działań i postanowień, a każdy dzień będzie pełen uśmiechu i satysfakcji.

foodiediet.pl

Wczytaj więcej... Obserwuj nas na Instagramie