Czy wegetarianie żyją zdrowiej ?
Diety roślinne zaczynają mieć ogromne wzięcie, zwłaszcza na przestrzeni kilku lat. Potencjalne korzyści z ich stosowania obiecują nie tylko zdrowsze życie16, ale także ochronę zwierząt i wsparcie ekosystemu. Wzrost zainteresowania dietą wegetariańską w Niemczech albo UK w zasadzie utrzymuje się na stabilnym poziomie1, z kolei wskaźniki dla diety wegańskiej są od 2014 roku bardzo wysokie. W Polsce zaczyna być podobnie2.
Wiele diet roślinnych
Zanim dowiemy się dlaczego warto korzystać z diet roślinnych trzeba mieć na uwadze, że występuje kilka ich rodzajów. W zależności od tego, co znajdzie się na talerzu roślinożercy, jego sytuacja zdrowotna będzie nieco inna. Wegetarianizm odnosi się do eliminacji z diety produktów pochodzenia zwierzęcego, głównie mięsa, ryb, jaj. Dzielimy go na kilkanaście różnych wariantów.
Przykładowo laktowegetarianizm to sposób odżywiania, w którym wyklucza się jaja, ale dopuszcza mleko i jego przetwory. Z kolei owowegetarianizm oznacza osoby, które mimo stosowania diety roślinnej nie stronią od jajek. Laktoowowegetarianizm dopuszcza spożycie nabiału i miodu, a pescowegetarianizm ryb.
Restrykcyjne formy wegetarianizmu odnoszą się do frutarianizmu, czyli spożywania wyłącznie tych części roślin, które są owocami. Z kolei dobrze znany weganizm całkowicie rezygnuje ze spożywania jakichkolwiek produktów odzwierzęcych, a więc mięsa, ryb, miodu, jaj, nabiału. Weganizm jest często traktowany jako światopogląd.
Schudnij i popraw wyniki krwi
Istnieje sporo badan naukowych, według których dieta roślinna działa odchudzająco 3-6. W 2008 roku przeprowadzono badanie z udziałem 178 osób. Badanie trwało aż 18 miesięcy, a jego wyniki pokazują, że dieta wegetariańska jest bardzo korzystna w celu redukcji masy ciała3.
Są również doniesienia o tym, że wspomniany sposób żywienia obniża stężenie cholesterolu całkowitego5, a także obniża wskaźnik HbA1c, który jest wysoki u osób chorujących na cukrzycę4.
W badaniu z udziałem 74 osób przeprowadzonym w 2011 roku wykazano ponadto, że już półroczny okres stosowania diety opartej o rośliny skutkuje zmniejszeniem częstotliwości przyjmowania leków, zwiększa wrażliwość insulinową ( a więc chroni przed insulinoopornością i cukrzycą), redukuje tkankę tłuszczową gromadzącą się na narządach, a tym samym pozwala uzyskać szczupłą talię. Poza tym zmniejsza markery stresu oksydacyjnego ( odpowiedzialne za stan zapalny) 7.
Ciąg badań GEICO, przeprowadzanych na przestrzeni lat 2010-2015 obejmował aż 291 osób. Wykazano, że dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko chorób sercowo – naczyniowych, takich jak np. choroba niedokrwienną serca lub zawał. Było to związane z poprawą profilu lipidowego we krwi badanych8-10.
Nie tylko ciało
Oprócz korzyści dla zdrowia fizycznego żywność bezmięsna może poprawiać ogólne samopoczucie. Badacze wskazują na zmniejszenie zmęczenia11, redukcję stanow depresyjnych 12, a także wzrost zadowolenia z życia13.
Ponieważ dieta wegetariańska musi być dobrze skomponowana, warto pamiętać o zbilansowaniu niektórych składników, zwłaszcza witaminy B11, B12 i żelaza14,15.
- Google Trends Search. Search term hits for “vegan”, “vegetarian” and “meat” in Germany (adapted to “vegetarisch”, “vegan” and “fleisch”), the USA and the UK from 2004 to 2019.
- https://www.economist.com/briefing/2018/10/13/why-people-in-rich-countries-are-eating-more-vegan-food.
- Burke, L. E. et al. A randomized clinical trial of a standard versus vegetarian diet for weight loss: the impact of treatment preference. Int. J. Obes. 32, 166–176 (2008).
- Barnard, N. D. et al. A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: a randomized, controlled, 74-wk clinical trial. Am. J. Clin. Nutr. 89, 1588S–1596S (2009)
- Wright, N., Wilson, L., Smith, M., Duncan, B. & McHugh, P. The BROAD study: A randomised controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischaemic heart disease or diabetes. Nutr. Diabetes 7, e256 (2017).
- Turner-Mc Grievy, G. M., Barnard, N. D. & Scialli, A. R. A two-year randomized weight loss trial comparing a vegan diet to a more moderate low-fat diet. Obesity 15, 2276–2281 (2007).
- Kahleova, H. et al. Vegetarian diet improves insulin resistance and oxidative stress markers more than conventional diet in subjects with Type 2 diabetes. Diabet. Med 28, 549–559 (2011)
- Ferdowsian, H. R. et al. A multicomponent intervention reduces body weight and cardiovascular risk at a GEICO corporate site. Am. J. Heal. Promot 24, 384–387 (2010).
- Mishra, S. et al. A multicenter randomized controlled trial of a plantbased nutrition program to reduce body weight and cardiovascular risk in the corporate setting: the GEICO study. Eur. J. Clin. Nutr. 67, 718 (2013).
- Agarwal, U. et al. A multicenter randomized controlled trial of a nutrition intervention program in a multiethnic adult population in the corporate setting reduces depression and anxiety and improves quality of life: the GEICO study. Am. J. Heal. Promot 29, 245–254 (2015).
- McMacken, M. & Shah, S. A plant-based diet for the prevention and treatment of type 2 diabetes. J. Geriatr. Cardiol. 14, 342 (2017)
- Kahleova, H., Hrachovinova, T., Hill, M. & Pelikanova, T. Vegetarian diet in type 2 diabetes–improvement in quality of life, mood and eating behaviour. Diabet. Med 30, 127–129 (2013).
- Agarwal, U. et al. A multicenter randomized controlled trial of a nutrition intervention program in a multiethnic adult population in the corporate setting reduces depression and anxiety and improves quality of life: the GEICO study. Am. J. Health Promot. 29, 245–254 (2015).
- Gilsing, A. M. J. et al. Serum concentrations of vitamin B12 and folate in British male omnivores, vegetarians and vegans: results from a cross-sectional analysis of the EPIC-Oxford cohort study. Eur. J. Clin. Nutr. 64, 933–939 (2010)
- Haider, L. M., Schwingshackl, L., Hoffmann, G. & Ekmekcioglu, C. The effect of vegetarian diets on iron status in adults: a systematic review and metaanalysis. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 58, 1359–1374 (2018)
- Kumar, M., Babaei, P., Ji, B. & Nielsen, J. Human gut microbiota and healthy aging: Recent developments and future prospective. Nutr. Health Aging 4, 3–16 (2016).